Welkom

Welkom op mijn blog!

Dag allemaal, hallo, bonjour, goedendag!

Ik ben Katalin en ik studeer voor kleuteronderwijzeres in Vives in Tielt. Deze blog is gemaakt in verband met het vak taalvaardigheden.
Op deze blog zal ik regelmatig wat posten in verband met mijn opleiding.

Hopelijk hebben jullie er evenveel zin in als ik, ...

dinsdag 31 december 2013

Mijn multifunctionele koffer

Vooraleer ik aan de opleiding begon, had ik al gehoord dat er een opdracht zou volgen waarbij je een koffer moest beschilderen. Ik was toen al enthousiast. Ik wou er eigenlijk al aan beginnen vooraleer ik wist wat de specificaties waren. Ik was wel al aan het zoeken naar een oude koffer. Toen we deze opdracht kregen, kon ik niet wachten om eraan te beginnen. Ik had al een idee welke tekening ik op mijn koffer wou plaatsen. Nadat ik een koffer had weten te bemachtigen, ben ik begonnen met een primerlaag te leggen. Ik heb maar 1 laag gelegd en heb ik me later beklaagd. Je kon er de oorspronkelijke kleur nog een beetje doorzien en ik dacht dat acryl verf genoeg zou dekken maar dat was dus niet waar. Ik heb veel lagen acryl moeten schilderen om het te dekken. Dus voor de volgende keer weet ik dat ik zeker 2 lagen moet leggen. Na de primerlaag heb ik (met een overheadprojector) mijn tekening op de koffer geprojecteerd en overgetekend. Dan was het tijd om te beginnen schilderen. 

Eerst heb ik de lucht geschilderd. 



Daarna was het gras aan de beurt.



Daarna kregen zowel de lucht als het gras nog 3 lagen.

Ten vierde heb ik de dieren en de ballonnen geschilderd (met mijn mama's hulp). Deze kregen ook een stuk of 4 lagen verf.


Als laatste moesten de draden naar de ballonnen en de dieren zelf omrand worden en de gezichten moesten ook nog getekend worden (met mijn papa's hulp). Dit is gedaan met verf, een fijn penseel en zeer veel geduld.


DIT IS HET EINDRESULTAAT !
de voorkant

linker zijkant                                                                                     rechter zijkant

de achterkant


zondag 29 december 2013

Instrumenten maken

In het vak muziek kregen we de opdracht om zelf instrumenten te maken die we kunnen gebruiken in de kleuterklas. We kregen enkele voorwaarden mee. Onder andere een logische: het moet kindervriendelijk zijn. Ik ben vrijwel direct begonnen aan het knutselen. Mijn mama, papa en broer hebben ook meegewerkt aan deze instrumenten. 



Wij moesten onder andere trommels maken. Hiervoor heb ik bruin inpak papier (in stroken) gedrenkt in behangerslijm en in wijzerzin gespannen over een pvc buis (ca. 7cm en vooraf afgeschuurd).Elke strook overlapt de vorige een heel klein beetje.  Zo heb ik 2 lagen gelegd en dit laten drogen. Daarna heb ik er een stuk behang rond gekleefd met superlijm.

Voor het stokje heb ik een chinees eetstokje afgeschuurd en daarop een isomobal geplakt. Dan ben ik er met vilt rond gegaan en om het vilt op zijn plaats te houden heb ik een knutselijzerdraad gebruikt. 







We moesten ook fietsbellen maken. Dit is gewoon een oude fietsbel op een stokje vastmaken met een vijs of een nagel en een houten kraal op een ander stokje kleven. En klaar!














Van allerhande doosjes en flesjes hebben we schuddoosjes gemaakt. Als opvulmateriaal heb ik parels gebruikt, andere versieringen, rijst, mais en linzen. Bij sommige heb ik de deksels er op gelijmd bij andere heb ik het deksel vastgekleefd met gekleurde isolatietape. 







Verder moesten we ook nog bellenkransen maken. Dit was een doodgewoon riempje en bellen. In het riempje heb ik gaatjes gemaakt zodat het lusje van het belletje door het riempje kan. Dan stop je daar een knutselijzerdraad door en zo zijn de belletjes aan het riempje bevestigd. Dan heb ik het riempje vastgemaakt aan een houten stokje. Zo was het bellenkransje klaar.





We hebben 20 paar ritmestokjes nodig. Ik heb niet gekozen voor allemaal dezelfde stokjes maar voor 3 verschillende materialen (bamboe,hout en pvc) en telkens een andere lengte. Ik heb er wel voor gezorgd dat er telkens 2 gelijke aanwezig zijn.








Daarna was het de beurt aan de raspinstrumenten. Ik wist eerst niet goed hoe ik de geribbelde waterleidingsbuis zou monteren zodat het kind- vriendelijk zou blijven en bovendien makkelijk was om vast te houden. Ik heb het uiteindelijk op een stokje gelijmd met tec7 montagekit. Dan heb ik er bovenaan een isomobal opgelijmd en die geschilderd. Onderaan heb ik nog een stuk van het stokje over om het makkelijk vast te kunnen houden. Om de overgang tussen de buis en de stok te maken heb ik er knutselijzerdraad rond gedaan.


De cocofoon! Heel simpel om te maken. Ga naar de winkel en koop een kokosnoot en zaag die in 2. Of je gaat naar een winkel en koopt er kokosnootijs die al gepresenteerd wordt in een halve kokosnoot. Dat laatste heb ik gedaan.








We moesten ook een schellenraam maken. Om het kindvriendelijk te maken moesten we er op een of andere manier voor zorgen dat de koppen van de nagels bedekt waren. Je kon het met een plankje doen maar ik heb gekozen voor kleine isomobolletjes, geschilderd in verschillende kleuren.












De schuurblokjes .... Dit is gemaakt van een stuk hout met daarop een stuk schuurpapier geplakt met secondelijm. Vooraleer ik mijn schuurpapier er heb op geplakt, heb ik er nog een handvat aan bevestigd. Zo is het makkelijker om vast te houden en vind ik het zelf ook veiliger om geen vingertjes tussen het schuurpapier te krijgen.



Als laatste instrument heb ik een regenpijp gemaakt. Dit is gemaakt van een kartonnen affiche buis. Deze buis heb ik vol geklopt met spijkers. Ik denk dat ik er zo ongeveer 100 heb ingeklopt. Mijn handen deden pijn nadat ik dit gedaan had. Om de spijkers op hun plaats te houden, heb ik heel de buis 3 keer omwikkeld met schilderstape. Hierop heb ik dan ook geschilderd. In de buis zitten er maiskorrels. Je kan het ook met andere dingen vullen maar ik vond de klank van maiskorrels het mooist. De doppen op het einde heb ik goed vastgelijmd met secondelijm zodat de korrels er niet uit zouden kunnen. 



Dit waren mijn instrumenten. Ik heb ze niet vernist maar je kan dat wel doen. Nadat ze allemaal klaar waren, hebben 2 kinderen uit mijn familie ze eens uitgetest en de instrumenten vielen enorm in de smaak. Er ging ook geen enkel instrument stuk. Dus voor mij waren ze op dat moment al geslaagd. 





Hoe je de instrumenten moet maken, wordt nog gedetailleerder uitgelegd in het boek 'De beste maatjes'. Hierin vind je ook veel liedjes en veel uitleg over muziek bij kleuters. Ik vind het een zeer leerrijk en interessant boek. Meer details over dit boek vind je op http://www.educatief.diekeure.be/leesleerleef/?ID=2111.

vrijdag 27 december 2013

Beeld taak: waarnemingstekenen van fruit en groenten...

Voor het vak beeld moesten we fruit of groenten tekenen. Ik had dat in het 1ste middelbaar ook al eens gedaan. En toen vond ik dat super tof dus nu begon ik er ook vol enthousiasme aan. We moesten 6 stukken tekenen. Het was de bedoeling om verschillende inkleurtechnieken te gebruiken. De ene is veel beter gelukt dan de andere....

Dit is mijn banaan. Die heb ik met kleurpotloden gemaakt. Zelf vind ik die de beste.

Dit is mijn aubergine. Het is ingekleurd met waterverf. 

Dit is de peer die ik getekend heb. Dit heb ik gedaan met vetkrijtjes.

Dit een ui met een velletje ernaast. Dat velletje vind ik zelf niet goed gelukt... Dit is geschilderd met bister. Dat is een geelbruin kleurpigment. Je koopt het in een soort poeder. Als je daar dan water aan toevoegt, kan je ermee schilderen. 

Dit is de appel die ik heb getekend met een gewoon tekenpotlood. Dus is deze appel in grijswaarden.

Dit zijn twee hazelnoten. Ik heb ze getekend met houtskool. Achteraf gezien was het niet zo slim om zo iets kleins te tekenen met houtskool...

Nadat ik deze 6 heb gemaakt had ik nog enige tijd over in de klas dus heb ik vlug nog wat tekeningen gemaakt. Dit is het resultaat:

Een citroen getekend met houtskool.

Een siervrucht met verkrijtjes.

Een tomaat met waterverf.

Een mandarijn met waterverf.


Als ik naar het totaalplaatje kijk, ben ik tevreden over mijn tekeningen en schilderwerkjes.